Football Rules • 8 min read • Football Reference Guide

What Is Offside in Football? Complete Beginner's Guide

The offside rule is one of association football's most debated laws. Here is a clear, step-by-step breakdown of how Law 11 works in football and soccer, when a player is in an offside position, and when an offense is penalized.

By GoalRush360 Editorial Team (Football Rules & Tactical Desk) • Published: 2026-08-15 • Updated: 2026-10-10
Assistant referee with raised checkered flag signaling an IFAB Law 11 offside decision on the soccer pitch
Assistant referee raises flag to signal an offside offense during an association football match.

Table of Contents

Key Guide Takeaways

  • Offside is determined at the instant the ball is passed by a teammate, not when received.
  • An attacker must be behind either the ball or the second-last opponent in the opposition half.
  • Being in an offside position is not an offense unless the player becomes actively involved in play.
  • No player can be offside directly from a throw-in, corner kick, or goal kick.
  • A player positioned in their own half at the moment of the pass is always legally onside.

The Core Definition: What Is Law 11?

Governed by the International Football Association Board (IFAB) under Law 11 of the Laws of the Game, the offside rule prevents attacking players from lingering behind the opposition defense near the goal waiting for a long pass—a tactic historically known across UK and North American soccer as "goal-hanging" or "cherry-picking."

The fundamental principle states that an attacking player is in an offside position if any scoring-eligible part of their head, body, or feet is in the opponents’ half of the pitch and closer to the opponents’ goal line than both the ball and the second-last opponent at the precise instant the ball is played or touched by a teammate.

Understanding offside is crucial whether following the English Premier League, UEFA Champions League, MLS in the United States and Canada, or international FIFA competitions. It governs team defensive line height, offside traps, and counter-attacking verticality.

Crucial Point on Timing

The offside judgement is made at the exact instant the ball is struck or passed by a teammate, NOT when the receiving player receives or touches the ball.

Offside Position vs. Offside Offense

Merely standing in an offside position is not an offense in itself. A player only commits an offside infraction if they actively become involved in play while in that position.

Under modern IFAB guidelines, an offside offense occurs only when a player in an offside position actively interferes with play, interferes with an opponent, or gains an unfair advantage from being in that position.

  • Interfering with play: Playing or touching a ball passed or touched by a teammate.
  • Interfering with an opponent: Preventing an opponent from playing the ball by clearly obstructing line of vision, challenging for the ball, or physically impacting their movement.
  • Gaining an advantage: Playing a ball that rebounds or deflects off the goalpost, crossbar, or an opponent making a deliberate save.

The "Second-Last Opponent" Condition

Many casual viewers and grassroots soccer fans believe an attacker must simply stay behind the last outfield defender. In formal football law, the regulation refers strictly to the second-last opponent. Because the opposing goalkeeper is almost always the deepest defending player on the pitch, the outfield defender closest to the goal line typically functions as the second-last opponent.

However, if a goalkeeper races upfield for an attacking corner in stoppage time or gets caught out of position during a counter-attack, the deepest remaining outfield defender becomes the "last opponent." In that scenario, an attacker must remain behind the second-deepest outfield player to stay legal and onside.

Body Parts Evaluated

Hands and arms of all players (including goalkeepers) are excluded from offside evaluation; only body parts with which a legal goal can be scored (head, torso, legs, and feet) are measured.

The Three Exceptions: Throw-in, Corner, Goal Kick

Association football rules outline three specific set-piece restarts where an attacking player cannot be penalized for an offside offense, regardless of where they are standing on the field when the ball is released:

  • Throw-in: An attacker receiving the ball directly from a legal throw-in cannot be called offside. Clever teams frequently exploit this by stationing forwards deep behind defense lines on wide throw-ins.
  • Corner kick: An attacker receiving the ball directly from a corner kick cannot be offside, as the corner spot is already level with or beyond the goal line.
  • Goal kick: An attacker receiving the ball directly from a teammate’s goal kick cannot commit an offside offense.

Interfering with Play, Opponent, or Gaining Advantage

Modern officiating places enormous importance on whether an attacker makes an obvious action to impact an opposing defender or goalkeeper. If an offside attacker stands directly along the goalkeeper’s line of sight, blocking vision of an incoming long shot, the goal is disallowed even if the attacker never touches the ball.

Conversely, if an offside player is standing on the opposite wing and makes no attempt to pursue the ball, play continues normally. An onside teammate sprinting from deep midfield can legally latch onto the pass and score.

For a deeper look at how video technology reviews these tight margin situations, see our detailed guide to Video Assistant Referee protocols.

Key Offside Scenarios & Practical Examples

To test your understanding, consider these common real-match situations encountered weekly in the Premier League, MLS, and Champions League:

  • Pass backward: If a player passes the ball backward or square to a teammate who is behind the ball at release, the receiver is always onside, even if both attackers are behind every defender.
  • Own half of the field: A player cannot be offside while positioned entirely in their own defensive half when the pass is struck.
  • Deliberate play vs. deflection: If an opposing defender deliberately plays the ball (such as an intentional pass or clearance) rather than an instinctive reaction save, an attacker who was originally offside is deemed legally back in play.

Frequently Asked Questions

Can a player be offside in their own half of the pitch?

No. Under IFAB Law 11, a player cannot commit an offside offense if any part of their body is on or behind the halfway line in their own half when the pass is initiated.

Can a player be offside if they are behind the ball?

No. If the attacking player is level with or behind the ball when it is passed, they are onside regardless of where defenders and the goalkeeper are standing.

What happens if a defender steps off the pitch to put a forward offside?

Under IFAB regulations, any defender who deliberately steps off the field of play without the referee’s permission is treated as standing on the goal line for offside calculations until the phase ends.